sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Home-made-hodareita

Eilen päivälliseksi tehtiin hodareita. Sämpylät, relissi ja coleslaw tehtiin itse, makkarat, punakaalisalaatti ja sinappi olivat kaupasta. Erityisesti relissi maistui tosi hyvältä, se tehtiin Yhteishyvän ohjeella. Sänpylöiden ohjeen oli mies poiminut netistä mutta ei ollut ottanut talteen tietoa mistä ohje löytyi. Coleslaw oli Chocochilin. Coleslaw jäi mauttomaksi, suolaa olisi voinut ainakin olla enemmän ja mielestäni myös kaalin olisi voinut raastaa hienommiksi suikaleiksi jotta se olisi maustunut enemmän. Tai sitten itse kaali oli vain mautonta.

Sämpylöissäkään ei ollut mikään mahdoton homma, ja olivat kyllä parempia kuin kaupan vastaavat. Lisäksi vähän terveellisempiäkin, kun käytin jauhoina osin täysjyvää. Sämpylät eivät kyllä kohonneet kovin paljon, olisiko syynä spelttijauhot, alkuperäisessä ohjeessa oli vehnäjauhoja. Mutta hyvin ne sai halkaistua kuitenkin.

Kuva on vähän tyly, kun mun soijanakit ei tykännyt olla uunissa noin pitkään.














Hot dog -sämpylät

5 dl maustamatonta soijamaitoa
75 g hiivaa
2 dl vehnäjauhoja
5 dl täysjyväspelttijauhoja
4,5 dl puolikarkeita spelttijauhoja (puoli desiä meni sitten lisää leivontavaiheessa)
50 g huoneenlämpöistä voita
1 rkl suolaa

Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sitten suola ja vehnäjauhot. Sekoita hyvin, jotta sitko alkaa muodostumaan. Lisää loput jauhot sekoittaen tai vaivaten ja lopuksi voi. Vaivaa yleiskoneella 10 minuuttia (käytin ihan tavallista sähkövatkainta ja sen taikinakoukkuja, hyvin onnistui). Ohjeen mukaan käsin olisi pitänyt vaivata tupla-aika. Anna taikinan levätä 30 minuuttia. Jaa taikina 20 osaan ja pyörittele niistä pitkulaisia sämpylöitä. Kohota pellillä 1,5 tuntia. Paista 225 asteessa 10 minuuttia.

Kasvisrelissi















1 punainen paprika
0,5 kurkkua
1 punasipuli
0,5 dl vettä
4 rkl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
Suuruste:
1 tl kurkumaa
2 tl sinappijauhetta --> huhmareessa murskattuja sinapinsiemeniä
1 rkl maissitärkkelystä
2 rkl vettä

Kuutioi paprika ja kurkku pienen pieniksi. Kuori ja hienonna sipuli. Mittaa kattilaan vesi, etikka, sokeri, suolamja kasvikset. Keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Sekoita suurusteen ainekset ja lisää kiehuvaan liemeen samalla sekoittaen. Anna seoksen kiehua muutama minuutti. Nosta relissi kuumaan, puhtaaseen purkkiin ja anna jäähtyä. Relissi säilyy jääkaapissa useita viikkoja.

Jugurtticoleslaw

150 g valkokaalia
2 keskikokoista porkkanaa
1,5 dl maustamatonta soijajugurttia
1 tl oliiviöljyä
1-2 sinappia
0,5 tl suolaa
mustapippuria
sitruunamehua --> tätä ei ollut joten jäi pois

Suikaloi kaali ja porkkanat. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja sitten joukkoon. Anna maustua kylmässä mielellään useita tunteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti