sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Joululeipä

Uskoisin, että resepti on alunperin Dansukkerin, mutta varma en ole. Kuitenkin tämä leipä on kerännyt kehuja joka puolelta ja teenkin sitä joka joulu neljä leipää mitä sitä tulee, joista lahjoitan yhden tai kaksi eteenpäin.

Joululimput

5 dl tummaa olutta
1 pala (50 g) hiivaa
2 tl suolaa
1 dl tummaa siirappia
1/2 dl juoksevaa margariinia (käytän ihan tavallista tai sitten voita, jota vähän sulatan/pehmitän)
2-3 dl kuivattuja taateleita silputtuna
4 dl kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoja
1 l hiivaleipä- tai vehnäjauhoja (käytän hiivaleipäspelttiä)

Voiteluun:
2 rkl tummaa siirappia
2 rkl kiehuvaa vettä
20 g voita tai margariinia

Kaada lämmitetty olut kulhoon. Lisää joukkoon hiiva, liuota hyvin sekaan. Lisää loput aineet lukuunottamatta jauhoja. Sekoita hyvin. Lopuksi alusta jauhoilla taikinaksi. Kohota kaksinkertaiseksi leivinliinan alla.

Leivo: jaa taikina neljään osaan ja pyörittele niistä limppuja. Kohota hyvin. Voitele limput siirappi-vesi-rasvaseoksella. Pistele haarukalla. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Valele siirappiseoksella paistamisen aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti